Početna strana > Hronika > EPS ulaže oko devet milijardi dinara u kapacitete do 2015.
Hronika

EPS ulaže oko devet milijardi dinara u kapacitete do 2015.

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 03. januar 2011.

BEOGRAD – Elektroprivreda Srbije planira da do 2015. godine investira u nove i modernizaciju starih kapaciteta oko devet milijardi evra, kako bi obezbedila sigurno snabdevanje potrošača strujom i elektroenergetsku budućnost Srbije.

Direktor u direkciji EPS-a za investicije i strategiju Aleksandar Jakovljević objasnio je da bi, od planiranih devet milijardi evra, pet trebalo da bude uloženo u gradnju novih kapaciteta, a četiri milijarde evra u modernizaciju postojećih.

Taj novac, kako je istakao, EPS treba da obezbedi iz realne cene električne energije, odnosno od prihoda robe koju proizvodi i to je iznos od 3,4 milijarde evra, dok bi 3,8 milijardi evra trebalo da bude obezbeđeno iz kredita, 1,8 milijardi evra od strateških partnera za gradnju novih proizvodnih kapaciteta, a 200 miliona evra iz drugih izvora.

On je ponovio da neodgovarajuća dinamika korekcije cene električne energije znatno odlaže realizaciju tih projekata.

EPS je od 2001. do 2009. godine, prema pisanju časopisa „kWh”, već uložio oko 1,3 milijarde evra, zahvaljujući kojima su elektrane stare više od 30 godina poslednjih nekoliko godina beležile rekordnu proizvodnju.

I pored toga, kako su ocenili stručnjaci direkcije EPS-a za strategiju i investicije, toj kompaniji su potrebne nove investicije i kapaciteti, kao i povećanje cene električne energije.

(Tanjug)